Meny Stäng

Organiska länkar

I den här artikeln samlar vi länkar som kan vara användbara för inledande universitetsstudier i organisk kemi. Använd gärna feedbackfunktionen längst ner på sidan för att skicka in förslag på fler nyttiga hemsidor.

Information

Chemguide. Utmärkt hemsida med utförliga texter om det mesta i gränslandet mellan gymnasiekemin och universitetskemin. Inte enbart organisk kemi, utan även sådant som kan vara till hjälp i andra inledande kemikurser.

Master Organic Chemistry. Ett slags mellanting mellan blogg och hemsida, med fokus på att reda ut viktiga koncept som ofta upplevs som svåra, varvat med diskussion av organiskkemisk studieteknik. Det finns många riktigt bra och pedagogiska texter där.

Videoföreläsningar

Khan Academy. Här finns en hel sektion dedikerad till grundläggande organisk kemi. En del videos är inte helt perfekta (se t.ex. listan över pedagogiska missar som finns på Master Organic Chemistry), men över lag finns det mycket bra material här.

Verktyg

ChemDoodle 2D Sketcher2d-sketcher. En förenklad variant av det strukturritningsprogram vi använder här på Naturvetenskap.se. Perfekt för att rita strukturer och mekanismer till inlämningsuppgifter.

ChemTube 3D. En sida full av animationer av viktiga organiska reaktioner, tillsammans med förklarande texter. Vissa reaktioner ligger en bit över grundkursnivå.

Inspiration

Compound Interest. En blogg där en brittisk kemilärare berättar om coola vardagsmolekyler och keminyheter med hjälp av snygg grafik. En väldigt stor del av innehållet handlar om organisk kemi, så det är ett perfekt ställe att besöka för inspiration – eller för vardagliga exempel att testa nyvunna kunskaper på: t.ex. genom att leta funktionella grupper, hitta stereoisomerer eller ge förslag på syntesvägar.

Klassiska artiklar. Läs och beundra originaltexter från tiden då det som i dag undervisas i grundkursen var banbrytande organiskkemisk forskning.