Meny Stäng

Tagghudingar

Tagghudingar är bottenlevande djur och heter som de gör för att de har taggig hud. Huden täcks av hårda knölar eller taggar som skyddar mot angrepp och bildar ett slags primitivt yttre skelett.

Exempel på tagghudingar är sjöstjärnor, sjögurkor och sjöborrar. Samtliga grupper finns representerade i Sverige.

En intressant sak med vissa tagghudingarna är att om kroppsdelar lossnar kan dessa starta bilda en ny organism. Om till exempel en sjöstjärna blir av med ena armen kommer det alltså att växa ut en ny arm, medan den som har lossnat bildar en ny sjöstjärna.

Det händer att detta används för att bli av med hot. Genom att med flit släppa en av sina armar kan en sjöstjärna förvirra en fiende och därmed undgå att bli uppäten.

Förökning: Könlig. Könlös om en del av individen ramlar av och fortsätter leva.

Sjöstjärnor

sjostjarnaDe flesta sjöstjärnor ser ut som femarmade stjärnor (därav namnet) och blir ett par decimeter stora. En del arter går att hitta här i Sverige, på västkusten, medan de flesta håller till på varmare breddgrader. Många arter är rovdjur och äter mindre djur såsom musslor.

På undersidan av armarna finns små sugfötter med vilka sjöstjärnorna kan röra sig med. Dessa, i kombination med starka armar, kommer också väl till pass för att bryta upp musslor, som är viktig föda för många sjöstjärnor. På denna sida finns också munnen som de kan sluka sin föda hel med. Ibland stjälps hela magen ut – bland annat när de ska få i sig innehållet i en mussla.

Ormstjärnor

ormstjarnaOrmstjärnor liknar sjöstjärnor på många sätt, även om de är mindre och har tunnare armar. Dessa armar är dessutom mycket rörliga och påminner lite om en ryggrad med små kotor.

I haven utgör de viktiga nedbrytare och lever på döda växt- och djurdelar. De finns i stort antal på bland annat Västkustens bottnar.

Sjöborrar

sjoborreSjöborrar är mer eller mindre runda tagghudingar, täckta med långa, rörliga taggar. Det är med dessa samt sina sugfötter som den tar sig fram över bottnen. Förutom att taggarna fungerar lite som ”styltor” är de dessutom ett effektivt försvar mot krabbor och fåglar som är vanliga fiender.

Förutom taggarna är sjöborrar utrustade med mycket starka tänder som kan krossa musslor, men också ställa till med problem för människor, eftersom de är starka nog att bita sönder stål.

Vanlig föda för sjöborrar är alger som den lätt betar av med sina starka tänder.

Sjögurkor

sjogurkaSjögurkor har en avlång, nästan gurklik kropp, med mun och analöppning i varsin ände. De lever främst på döda organismer och plankton, som den stoppar i sig med de tentakler som finns runt munnen.

Sjöliljor

sjoliljaDetta är en ganska besynnerlig typ av tagghudingar. Vid första anblicken liknar de små palmer mer än några av sina ”kusiner” bland tagghudingarna. Men så är inte fallet. Sjöliljor är i stället djur som lever på bland annat plankton. Munnen sitter under armarna, som den använder för att fånga föda med.