Meny Stäng

Heterogen eller homogen?

Den viktigaste uppdelningen av blandningar är mellan heterogena och homogena blandningar. Dessa ord kommer från grekiskan och betyder ”olikartad” respektive ”likartad”. Men vad innebär då detta?

Jo, i en heterogen blandning kan man fortfarande se de olika beståndsdelarna med blotta ögat (eller med hjälp av förstoring), medan ämnena i en homogen blandning är så väl blandade och jämnt utspridda att man inte kan urskilja beståndsdelarna ens i mikroskop.

Låt oss titta på ett par exempel. Om du blandar lite matolja med vatten i ett provrör och skakar om kommer matoljan bilda små droppar i vattnet i stället för att sprida ut sig. En blandning av matolja och vatten är alltså en heterogen blandning eftersom vi fortfarande kan urskilja matoljan respektive vattnet.

Blandar du i stället några teskedar socker i en bägare med vatten och rör om kommer du däremot att få en blandning som är homogen – socker- och vattenmolekylerna blandar sig så väl med varandra att man inte längre kan urskilja de olika ämnena.

Ett annat exempel är luften i vår atmosfär. Den består huvudsakligen av gaserna kväve, syre och koldioxid och är därför en blandning (den består ju av flera olika ämnen). Men är den heterogen eller homogen? Eftersom vi inte kan urskilja varken syret, kvävet eller koldioxiden måste det vara en homogen blandning.

Övningsuppgifter

Här följer ytterligare ett par exempel på blandningar som du kan testa dig själv med – är blandningarna heterogena eller homogena?

Exempel 1Svar

Sand och vatten.

Sand och vatten blandar sig inte alls bra i varandra – det är alltså en heterogen blandning där vi kan urskilja en sand-del och en vatten-del.

Exempel 2Svar

En nyöppnad burk läsk.

Kanske ett lite klurigt exempel – blandningen av vatten, socker, färgämnen och smakämnen är visserligen en homogen blandning i sig. Men om vi räknar med bubblorna av koldioxid (som bildats av kolsyran), som inte alls är väl blandade med resten av drycken utan tydligt går att urskilja, så är det inte längre en homogen blandning. Rätt svar är alltså heterogen.

Exempel 3Svar

Matolja och vinäger.

Den som har provat att göra en salladsdressing med matolja och vinäger vet att de båda vätskorna är omöjliga att blanda – oljan lägger sig förr eller senare ovanpå vinägern. Rätt svar är alltså heterogen blandning.

Exempel 4Svar

Rostfritt stål (som cykeln på bilden nedan består av).

Rostfritt stål är en blandning av järn, kol och krom, som blandar sig utmärkt med varandra. Det går inte med blotta ögat att urskilja de olika ämnena i blandningen – alltså kan det i många avseenden betraktas som en homogen blandning.

Detta är dock inte hela sanningen! Tittar man på en stålbit under ett kraftfullt mikroskop kommer man se att det egentligen är en heterogen blandning där den exakta sammansättningen är olika på olika ställen. De här variationerna spelar stor roll för stålets egenskaper. En metallexpert skulle därför klassificera rostfritt stål som en heterogen blandning.

Exempel 5Svar

Stenen på bilden nedan (en blandning av olika mineral).

De olika mineralen är inte så väl blandade – vi kan fortfarande se de olika sorterna, som bland annat har färgerna röd och grå. Det är alltså en heterogen blandning.

Bild på en mini-cykel i rostfritt stål och en sten.