Meny Stäng

Emulsioner

modell av en emulsionFörsöker du blanda lite matolja och vatten genom att vispa runt i blandningen en bra stund kommer du att märka att matoljan delar upp sig i små oljedroppar, som gör blandningen grumlig. En blandning som innehåller små droppar av en vätska i en annan vätska kallas för emulsion. En emulsion är en typ av heterogen blandning, eftersom man fortfarande kan urskilja de olika ämnena (i detta fall oljan och vattnet).

För att en emulsion ska kunna uppstå måste ämnena som ingår i den vara olösliga i varandra. Etanol och vatten som är oändligt lösliga i varandra kan alltså inte bilda en emulsion.

mjolkOlja i vatten-emulsionen i vårt exempel kommer inte att förbli en emulsion särskilt länge. Efter bara några sekunder klumpar oljedropparna ihop sig och bildar ett skikt över vattnet. Då har vi inte längre en blandning utan två separerade ämnen. För att en emulsion ska förbli en emulsion använder man sig ofta av så kallade emulgeringsmedel, ett begrepp som du säkert har sett på olika livsmedelsförpackningar. Emulgeringsmedlen används för att ge rätt konsistens åt maten de används i. I bland annat äggula förekommer ett naturligt emulgeringsmedel som kallas lecitin vilket man har nytta av när man gör majonnäs som är en olja i vatten-emulsion.

Ett emulgeringsmedel som förhoppningsvis inte förekommer i mat, men som likväl är funktionellt, är diskmedel. Om du tillsätter ett par droppar till blandningen av matolja och vatten samt rör runt kommer du att märka att den fortsätter att vara en emulsion mycket längre.

Förutom majonäs är också margarin och mjölk (se bilden) två emulsioner. Även många hudvårdsprodukter är exempel på emulsioner.