Meny Stäng

Cellmembran

Notera att detta är en översiktsartikel, och att fler artiklar finns i menyn till vänster.  

För att en cell ska fungera måste den vara skild från sin omgivning. Den har definierade gränser, vilket gör att det är en skillnad på ”utsida” och ”insida” av cellen. Denna avskiljning från omvärlden är för det mesta ett cellmembran, vilket oftast består av fosfolipider.

Varför behövs ett cellmembran?

Cellmembranet behövs för att skydda cellens innehåll. Utsidan av en cell är alltid mycket annorlunda än insidan av cellen. Utsidans miljö varierar beroende på var vi är någonstans: Salthalter, mängden vatten, näringsinnehåll, mängden organiska föreningar, och skadliga ämnen är alla saker som varierar i omgivningen.

Insidan av cellen är däremot väldigt konstant jämfört med utisdan. Insidan innehåller DNA (cellens arvsmassa), massvis med proteiner som används för att ge cellen struktur, och enzymatisk aktivitet. Cellen kräver ofta ett mycket specifikt pH för att fungera, och dessutom finns som oftast en hel del energi upplagrat som exempelvis glykogen. Miljön på insidan och utsidan av cellen är därmed helt olika. Om vi hade låtit allt passera fritt så hade insidan och utsidan blivit helt identiska, och vi har ingen cell längre. 

Cellmembranets viktigaste funktion är att vara en selektiv barriär som bara släpper igenom mycket specifika ämnen, åt specifika håll. Vi går igenom detta djupare i artikeln om transport genom cellmembran. Utöver detta så ger det en aning mekanisk stabilitet.

 

Mer information finns i artiklarna som du finner i menyn till vänster.